Η Κορώνη είναι παραθαλάσσιος οικισμός στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Απέχει 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καλαμάτα και έχει 1.668 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Πύλου - Νέστορος,

 

 

 

Στην αρχαιότητα στη θέση της σημερινής Κορώνης βρισκόταν η αρχαία πόλη Ασίνη.

 

Η αρχαία Κορώνη βρισκόταν βορειότερα στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Πεταλίδι. Ο Στράβων προσδιορίζει τη θέση της μεταξύ της Ασίνης και της πόλης Θουρίας. Ο Παυσανίας αναφέρει δύο εκδοχές για την ονομασία της. Σύμφωνα με την πρώτη η Κορώνη πήρε το όνομά της από την Κορώνεια της Βοιωτίας καθώς ιδρύθηκε από αποίκους από την πόλη αυτή με αρχηγό τον Επιμηλίδη. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή πήρε το όνομά της από μία χάλκινη κορώνη (νόμισμα) που βρέθηκε κατά την ανέγερση των τειχών της.

 

Η μεγάλη αμμουδιά Μεμί ή Ζάγκα που εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων προς τα δυτικά, στο δρόμο προς Φοινικούντα, είναι η δημοφιλέστερη λύση για μπάνιο στην Κορώνη, με αλμυρίκια, κάμπινγκ και beach volley. Για κάτι πιο εξωτικό, κατευθυνθείτε προς τη Φοινικούντα και τις παραλίες Χαρουπιά και Μαυροβούνι, με ψιλή, λευκή άμμο έξω και εξωτικά πράσινα νερά μέσα. Τις αγαπούν οι σέρφερ. Βόρεια της Κορώνης, ανεβαίνοντας προς Καλαμάτα, οι παραλίες Περούλια και Χωμάτι ( κάτω από το χωριό Βουνάρια ) με τους αμμόλοφους και τις καλαμιές.

 

 

 

Το κάστρο της Κορώνης (6ο ή 7ο μ.Χ. αιώνα) αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί. Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Χαραλάμπους - μία παλιά καθολική εκκλησία την οποία οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί και σήμερα πλέον λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους (άγνωστη χρονολογία) στη θέση, όπου δέσποζε κάποτε η πόλη της αρχαίας Ασίνης.